Oto pigwa klik- duży owoc podobny do gruszki rosnący na drzewie dla odróżnienia pigwowców klik-te są drobniejsze i rosną na krzewach ....maja meszek na skórce, który przed obróbka trzeba wytrzeć. Moje już wyglansowane:))
te robią za odświeżacz powietrza:) jeszcze przez chwilę...
łoj coś mi się pomieszało:))
Co zrobić z pigwy? Na surowo się do jedzenia nie nadaje...Maciek próbował:))))) ja robię z niej nalewkę..... i sok dla dzieci:) Konfitury tez można ale u nas nie schodzą, bo dzieciom nie smakują...
i tak myślę sobie, że owoce, które zostaną po odlaniu soku spróbuje jeszcze upiec w cieście kruchym....próbował ktoś?:)
Uwielbiam pigwy. Pod wieloma postaciami. Możesz upiec w kruchym, jako nadzienie do bułeczek drożdżowych wykorzystać, albo do mięs mus. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa i mój partner uwielbiamy herbatkę z plasterkiem pigwy, zamiast cytryny.
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałam ale jak by mi ktoś upiekł takie ciasto to z przyjemnością spróbowałabym ;)
OdpowiedzUsuńTeż bym spróbowała ciasta, ale nie umiem piec :)
OdpowiedzUsuńA dżemem pigwowym, skądinąd pysznym, moje dzieci gardzą, soku też odmawiają. I weź tu człowieku chciej żyć w zgodzie z naturą :)
Naleweczka z pigwy - pychotka zawsze u mnie gości ,a pigwę oraz jabłka można zetrzeć i do słoików jako dodatek do szarlotki na zimę :0 ewa
OdpowiedzUsuńNa którymś blogu widziałam, że dodają do kompotu z jabłkami.
OdpowiedzUsuńRobiłam tylko sok. Świeży najlepszy.
Gorąco pozdrawiam:)
Ja pigwę do szaf chowam a w szczególności między pościele.
OdpowiedzUsuńMoja znajoma robiła konfiturę specjalnie do kruchych ciasteczek z kleksem konfiturki w środku i zimą do herbatki po rosyjsku:)
Pozdrawiam, Marlena
Warto spróbować:Moja mama w czasach kartek robiła pigwę warstwowo z cukrem. Była pyszna i do herbaty i do posmakowania :)Do wody itd :)pozdrowienia
OdpowiedzUsuńOj, cos czuje, że tym ostatnim zdjęciem wygrałabys konkurs u Tuptup'a!! Świetne!
OdpowiedzUsuńJa lubię pigwy, właśnie w konfiturze. Ale swoich nie mam i w przyszłym roku zapoluję u sąsiadów-działkowców.
OdpowiedzUsuń