Obserwatorzy

czwartek, 4 października 2012

Pigwa rzadzi:))

rządzi u mnie o tej porze roku od 3 lat:))

Oto pigwa klik-  duży owoc podobny do gruszki rosnący na drzewie dla odróżnienia pigwowców klik-te są drobniejsze i rosną na krzewach ....maja meszek na skórce, który przed obróbka trzeba wytrzeć. Moje już wyglansowane:))


 te robią za odświeżacz powietrza:) jeszcze przez chwilę...
 łoj coś mi się pomieszało:))
Co zrobić z pigwy? Na surowo się do jedzenia nie nadaje...Maciek próbował:))))) ja robię z niej nalewkę..... i sok dla dzieci:) Konfitury tez można ale  u nas nie schodzą, bo dzieciom nie smakują...
i tak myślę sobie, że owoce, które zostaną po odlaniu soku spróbuje jeszcze upiec w cieście kruchym....próbował ktoś?:)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam pigwy. Pod wieloma postaciami. Możesz upiec w kruchym, jako nadzienie do bułeczek drożdżowych wykorzystać, albo do mięs mus. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja i mój partner uwielbiamy herbatkę z plasterkiem pigwy, zamiast cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie próbowałam ale jak by mi ktoś upiekł takie ciasto to z przyjemnością spróbowałabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bym spróbowała ciasta, ale nie umiem piec :)
    A dżemem pigwowym, skądinąd pysznym, moje dzieci gardzą, soku też odmawiają. I weź tu człowieku chciej żyć w zgodzie z naturą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleweczka z pigwy - pychotka zawsze u mnie gości ,a pigwę oraz jabłka można zetrzeć i do słoików jako dodatek do szarlotki na zimę :0 ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Na którymś blogu widziałam, że dodają do kompotu z jabłkami.
    Robiłam tylko sok. Świeży najlepszy.
    Gorąco pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja pigwę do szaf chowam a w szczególności między pościele.
    Moja znajoma robiła konfiturę specjalnie do kruchych ciasteczek z kleksem konfiturki w środku i zimą do herbatki po rosyjsku:)
    Pozdrawiam, Marlena

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto spróbować:Moja mama w czasach kartek robiła pigwę warstwowo z cukrem. Była pyszna i do herbaty i do posmakowania :)Do wody itd :)pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, cos czuje, że tym ostatnim zdjęciem wygrałabys konkurs u Tuptup'a!! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja lubię pigwy, właśnie w konfiturze. Ale swoich nie mam i w przyszłym roku zapoluję u sąsiadów-działkowców.

    OdpowiedzUsuń