Obserwatorzy

czwartek, 7 lipca 2011

Dla leniwców....pizza

Dopóki nie znalazłam tego przepisu pizzę jadaliśmy tylko w pizzeriach...a teraz tylko w domu:))
Nawet mój wybredny syn sie nią zajada...czas przygotowania- bez żadnego oczekiwania- to max 30 min...
Więc do rzeczy:
Ciasto:
3 szklanki mąki
pół kostki drożdży
szczypta soli
1 szklanka ciepłej/letniej wody
3 łyżki oliwy
zagniatamy, jak wszystko się trzyma kupy włączamy piekarnik na 200 stopni...
ciasto ugniatamy jeszcze przez 10 min, wiadomo im dłużej tym lepiej ale nie ma co szaleć:)ta porcja starcza na dużą kwadratową blachę z piekarnika albo 2 okrągłe pizzowe-przynajmniej ja tak robiłam. W międzyczasie piekarnik podkręcamy do 250 stopni...
Gotowe ciasto rozciągamy na blachę, smarujemy jakimś sosem, może być ketchup, może być coś z ziołami z czosnkiem jak kto lubi, na to kładziemy co mamy, u nas była kiełbaska, pieczarki i ser żółty w sporych ilościach, pomidor i do nagrzanego piekarnika na ok 12 min...Smacznego:)
Ledwo zdązyłam cyknąć zdjęcie:)


Tu widać jaka jest na grubość, to też można sobie wg uznania zrobić:)jak robiłam na formach pizzowych to wyszła cieńsza

12 komentarzy:

  1. mniam! ja też tylko w pizzeriach - mam nadzieję, że do teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha - taka, jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja nie mogę, aż mi się jeść zachciało!!! Ja też tylko domową lubię. Pyszności. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm - chyba pora na obiad, bo głodna się zrobiłam ;)). U mnie w domu pizzę robi mąż - też jest pyszna i na dodatek nic przy niej nie muszę robić, tylko jeść :))

    OdpowiedzUsuń
  5. anust, ilugramową kostkę drożdży miałaś?

    OdpowiedzUsuń
  6. 100 gramową, taką jaka zwykle na lodówkach w supermarketach leży:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki! u mnie w sklepie były tylko 42-gramowe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. R E W E L A C J A ! właśnie wpałaszowaliśmy całą blachę! teraz pizza już tylko w domu! :))) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, bardzo się cieszę, że się przydał przepisik:))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, pizza pierwsza klasa, sama jadłam aż mi się uszy trzęsły:)Przestrzegam bo jest tak dobra że nie można przestać jeść chociaż brzuch już pęka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciocia właśnie dziś sobie przypomniałam o Twoim przepisie na pizzę i zrobiłam, wyszła super , nawet Michał zjadł:) dzięki

    OdpowiedzUsuń